31 Aralık 2016 Cumartesi

Avro Vulcan

Türü=Stratejik bombardıman
Ulusal köken =Birleşik Krallık
Üretici=Avro
Hizmete Giriş=31 Ağustos 1952
Hizmetten Çıkış=Mart 1984
Ana Kullanıcı=RAF
Üretim Aralığı=1956-1965
Üretim Sayısı=134
Avro Vulcan, İngiliz yapımı, Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından 1953-1984 arası kullanılmış delta kanatlı subsonik bombardıman uçağı. Vulcan, soğuk savaş sırasında RAF'ın SSCB'ye karşı caydırıcı bombardıman filosunun bir parçasıydı. Falkland Savaşı sırasında Arjantin'e karşı konvansiyonel bombardıman amacıyla kullanıldı.
Tasarımı ve Gelişimi;
2.Dünya Savaşından sonra İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerinde, artan Sovyet nükleer tehdidine karşı yeni bir nükleer ve stratejik bombardıman uçağı ihtiyacı hissedildi.Bu ihtiyaç neticesinde 1947 yılında baş tasarımcısı Roy Chadwick liderliğinde, Avro Havacılık firması birkaç ay içerisinde delta kanatlı uçağının ilk projelerini Kraliyet Hava Kuvvetlerine sundu.Kabul gören bu proje neticesinde seri üretime başlandı.Uçak 30 Ağustos 1952 de ilk uçuşunu gerçekleştirdi ve 1956 yılında hizmete alındı.Hizmete girdiği yıllar için genel anlamda tatmin edici bir uçak olsa da, tehdidine karşı geliştirildiği Sovyetler Birliği coğrafyasının büyüklüğü ve gelişen hava savunma sistemlerine karşı, eksikliklerini kapatmak amacıyla sürekli bir modernizasyon programına tabi tutulmak zorunda kaldı.Bu nedenle yeni ve daha güçlü motorlar ile geliştirilmiş yakıt ikmal ve erken uyarı sistemleriyle donatılmış 2.versiyon Avro Vulcan üretimine geçildi

2.Dünya Savaşında müttefiklerin en korktuğu tank

Bilindiği üzere 2.Dünya savaşında müttefiklerin en korktuğu tank olan königstiger savaşta 88mm topu ile 2.450 metreden bir M4 Sherman'ı yok edebiliyordu 1300 metreden ise yok edemiyeceği tank yoktu. Zırhı 25mm 1
80mm kadar 68.9ton olan tank 84 adet 88mm top taşıyabiliyordu...

Tomahawk

Tomahawk, tam adı BGM-109 Tomahawk, (İngilizce: Tomahawk «Kızılderili savaş baltası»), stratejik bir seyir füzesidir.
Çeşitli tipleri bulunmaktadır:
Denizden karaya
Denizaltıdan karaya
Karadan karaya
Denizden denize (farklı bir aktif radar güdüm alt sistemi ile)
Tomahawk füzesi, havadan karaya atılan AGM-86 ALCM/CALM seyir füzesi ile paralel geliştirilmiştir. Her iki füze de birbirleri ile pek çok ortak parça içermektedir.
Üç kademeli güdüm sistemi uygulanmaktadır.
Erken aşamada belirli bir bölgeye ataletsel seyrüsefer güdümü (İng. Inertial Navigation) ile yaklaşmaktadır. Özellikle denizden ya da çöl gibi belirsiz ya da değişken coğrafi alanlardan gerçekleştirilen atışlarda çok önemlidir.
Ara aşamada yeryüzü referanslı güdüm (İng. Terrain Contour Matching - TERCOM) ile üzerinden geçtiği bölgedeki coğrafi yüksekliği belleğindeki ile karşılaştırarak seyreder.
Son aşamada ulaştığı noktadaki hedef görüntüsünü hafızasındaki sayısal resimler ile karşılaştırarak hedefi bulur. (İng. Digital Scene Matching Correlator - DSMAC)
Yeni nesil BLOK III füzelere Küresel Konumlandırma Sistemi (İng. Global Positioning System - GPS) ile yönelme yeteneği de kazandırılmıştır.
Fırlatma motoru ile bilikte kütlesi 1440 kg'dır. Fırlatma motoru hariç 1190 kg'dır. Menzili 600 deniz mili (>1100 km)dir. Ortalama uçuş hızı saatte 880 km'dir.
1000 libre (450 kg) ağırlığında çeşitli tipte harpbaşlıkları kullanılmaktadır:
Delici/nüfuz edici (Bullpup) - C tipi füzelerde
Bombacıklı - D tipi füzelerde
200 kt gücünde W-80 nükleer başlık - A tipi füzelerde
WDU-36 harp başlığı
Bugüne kadar yapılan üretimlerin ortalaması ele alındığında birim maliyeti 1.4 milyon dolardır. Son dönemlerde geliştirilmekte olan Taktik Tomahawk füzesinin 500 bin dolara mal olacağı açıklanmıştır.
İlk defa yoğun olarak 1991 Körfez Savaşı'da kullanılmıştır. ABD Deniz Kuvvetleri'nin yaptığı atışlarda 297 fırlatma görevi verilmiş, atış için yüklenen füzelerin 7'si teknik sorunlar sebebiyle fırlatıcıyı terkedememiştir. Fırlatılan 290 füzenin 242'si hedefi vurmuştur. 1993, 1996, 1998 ve 2003 yıllarında da Irak'a karşı kullanılan Tomahawk füzeleri, Sırp Cumhuriyeti'ne (1995 Kararlı Güç Harekatı), Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'ne (1999 Müttefik Gücü Harekatı) ve Afganistan'a (2001 Sonsuz Özgürlük Harekatı) yönelik bombardımanlarda da kullanıldı.
ABD dışında bir tek İngiltere'ye satışı yapılmıştır.

30 Aralık 2016 Cuma

Nazilerin Korkulu Rüyası Ilyushin II-2

İlyuşin Il-2(The Ilyushin Il-2 veya Sturmovik)

:
Resim1: Ilyushin Alman mevzilerine saldırıya geçerken

Türü Yer Saldırı
Ulusal köken Sovyetler Birliği
Üretici İlyuşin
Tasarımcı Sergey İlyuşin
İlk uçuş 2 Ekim 1939
Hizmete giriş 1941
Hizmetten çıkış 1954(Yugoslavya ve Bulgaristan)
Durumu Hizmet dışı
Üretim aralığı 1941-45
Üretim sayısı 36,163
Sergey İlyuşin tarafından 1938'de tasarlanmıştır. II. Dünya Savaşı'nın ve Cessna 172 sivil ucağından sonra tüm zamanların en çok üretilen üçüncü (36.183) uçağıdır.
İlk tasarlanan IL-2'ler yer hedeflerine yapılan saldırılarda uçaksavar silahlarına karşı korunmak için kalın bir ön zırhla kaplanmışlardır. Sonraları IL2'lerin arkadan açılan avcı uçakları atışlarına karşı son derece savunmasız olduğu anlaşılmış ve IL-2M modeli ile arka tarafa bir makineli tüfekçi personel konmuş, aynı zamanda arka tarafın zırhı da artırılmıştır. IL-2'ler mürettebatı, motoru, radyatörleri ve yakıt tankını koruyan kalın bir zırha sahipti. Bu sayede en yoğun düşman ateşi altında bile üslerine dönmeyi başarabiliyorlardı. IL-2'ler sağlam zırhlı Alman tanklarına karşı çaresiz kaldıkları gibi birçoğu Bf-109 a hedef olmaktan kurtulamamıştır. Ancak yine de birçok Alman tankını etkisiz hale getirmiştir.
NOT: KURSK muharebesi sırasında saldıriya geçmiş IL-2 aşağıfaki fotoğraf onu gösteriyor. 

Glock Tabanca

Glock
Glock, tabanca ve bıçaklarıyla ün yapmış Avusturyalı bir silah üreticisidir. Şirket 1963 yılında Deutsch-Wagram'da Gaston Glock tarafından kuruldu.
İlk silah modeli Glock 17, P80 adı altında Avusturya Ordusu için geliştirilmiştir. Glock 17 daha sonra birçok polis teşkilatının tutulan silahı haline gelmiştir. Kapasitesi 17+1 olup,silahın x-ray cihazlarında gözükmediği ve metal dedektörlerinden geçirildiğinde metal dedektörlerinin ötmediği inanışı tamamen yanlıştır. Silahın ise inanılanın aksine sadece ufak bir bölümü polimer'den yapılmıştır ve polimerin kullanım sebebi silahın daha hafif olmasıdır. Ayrıca bu kullanılan polimerin içine, çelikte karıştırılır. Zaten Glock'larda kullanılan polimer cinsi olan polimer 2 X-Ray cihazlarında görünebilen bir maddedir. Silah tamamiyle polimer ya da benzer bir maddeden üretildiği varsayımına göre bile silahın içindeki mermiler X-Ray cihazında gözükür. Silahın %83 civarında bir kısmı(ağırlığına göre)çelikten oluşmaktadır. Ayrıca Glock 18 modeli yarı otomatik ve tam otomatik atış özelliğine sahiptir ve bu modelin 17-19-31-33 mermilik şarjörleri bulunur.
Glock .40 S&W mermilerini kullanan silahı üreten (Glock 22 & Glock 23 1990 ) ilk firmadır (Smith Wesson'dan sonra) ve bu pazarda satış açısından Smith Wesson'u geçmiştir. 2006 ortalarına göre, ABD'de Glock 22 polislerin en fazla kullandığı tabancadır. Ayrıca Glock'un .357 SİG, 380 ACP, 10mm, .45 ACP ve 45 GAP (Glock otomatik tabanca) mermilerini kullanan birçok modeli bulunur. Glock'un açıklamalarına göre Glock tabancaları 100'den fazla ülkede 2.5 milyon'un üzerinde satmıştır.
Glock tabancaları güvenilirliği ve sağlamlığıyla bilinir. Silahların tamiri kolay ve ucuzdur. Söküp takması çok kolaydır.
Glock firması çeşitli modellerde ürettiği bıçaklarla da tanınmaktadır.